Svar om Acta av handelskommissionär in spe
12 januari 2010Det hårt kritiserade handelsavtalet Acta kommer inte hindra människor från att använda internet. Det lovade den tilltänkta handelskommissionären Karel De Gucht i tisdagens utfrågning i EU-parlamentet.
Kan det omdiskuterade Acta-avtalet komma att göra att människor stoppas från att använda internet? Nej, svarade Karel De Gucht, nominerad till ny handelskommissionär som frågades ut i EU-parlamentet på tisdagen.
Acta-avtalet ska fokusera på piratkopiering av handelsvaror utförd av den organiserade brottsligheten och kommer inte att ”stänga internet”. Tidigare uppgörelser som gjorts i till exempel telekompaketet ska inte påverkas, sa De Gucht som svar på en direkt fråga från en utskottsledamot.
Acta-avtalet beskrivs av dess kritiker som ett sätt att kringgå den demokratiska processen. Förhandlingarna om avtalet utförs av tjänstemän på EU-kommissionen och där politikerna endast har att säga ja eller nej till en färdig uppgörelse.
Diskussionerna pågår fortfarande mellan EU och länder som USA, Japan, Kanada och Singapore och målet är ett globalt avtal för gemensamma regler för bekämpning av piratkopiering.
Karel De Gucht får en nyckelroll i utformandet av hur den framtida handelspolitiken ska se ut i EU. EU-parlamentet har fått en starkare roll i och med det nya Lissabonfördraget och ska från och med nu ha lika mycket makt över handelsfrågorna som ministerrådet. Hur det samarbetet ska se ut kommer att bestämmas de kommande månaderna.
– Nu sätts reglerna för framtiden och frågan är om vi kommer att få ut handlingarna om till exempel Acta, säger Christian Engström (PP) som är mycket tveksam till avtalet.
I förhöret krävde flera ledamöter att De Gucht ska se till att parlamentet inte sätts åt sidan när handelsavtalen förhandlas fram. I dagsläget sköts alla förhandlingar i handelsfrågor av EU-kommissionen och De Guchts inställning på det området gjorde parlamentarikerna besvikna.
– Förhandlingarna ska även i fortsättningen skötas av EU-kommissionen, det är bäst så, sa Karel De Gucht.
Däremot lovade han att parlamentarikerna ska få tillgång till samma material som ministerrådet och att tjänstemännen i den så kallade 133-kommittén som sköter förhandlingarna ska besöka EU-parlamentet regelbundet.
Karel De Guchts prioritet som handelskommissionär – om han får parlamentets godkännande – blir att stärka de multilaterala handelsvägarna och framför allt WTO. Först handlar det om att avsluta den utdragna så kallade Doha-rundan som skulle leda till att utvecklingsländerna kom med på allvar i världshandeln men som ständigt bryter samman. De Guchts mål är att ro den i land senast 2011.
Även de bilaterala förhandlingarna kommer att öka i betydelse de kommande åren, hävdade De Gucht; bland annat eftersom handelshinder som miljö- eller hälsokrav tenderar att öka när tullarna successivt avskaffas.
Karel De Guchts första uppgift blir att få EU-parlamentet att godkänna frihandelsavtalet med Sydkorea som hans företrädare Catherine Ashton slöt. Flera EU-parlamentariker vädrade under utfrågningen sin oro för att avtalet kan skada europeiska biltillverkare.
– Det blir tufft att få igenom avtalet, speciellt nu med tanke på bilkrisen. Det finns många ledamöter som vill profilera sig i den här frågan, säger Christofer Fjellner (M).