Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU: Acta inte mer hemligt än andra avtal

22 april 2009

Det uppmärksammade handelsavtalet Acta kan komma att handla om internetoperatörers möjlighet att kommersiellt filtrera innehåll på nätet, berättade EU-kommissionen vid en konferens i Bryssel på tisdagen. Kommissionen tonade också ner hemlighetsmakeriet kring avtalet.
– Dessa förhandlingar är inte mer hemliga än andra, sade Luc Devigne från EU-kommissionen.

Inget svar på regeringens Actabrev

Hemliga dokument avslöjar omfattningen av Acta

EU-kommissionens sammanfattning av Acta-förhandlingarna (pdf, extern länk)

Kön var lång till de Gasperi-rummet vid EU-kommissionens handelsdirektorat i Bryssel, som på tisdagen hade bjudit in intressenter till en öppen utfrågning kring förhandlingarna om Acta-avtalet. Förhandlingarna – som inleddes i oktober 2007 och handlar om bekämpning av piratkopiering och illegal fildelning – har omgärdats av diskussioner kring sekretess och hemlighetsmakeri.



Ett par engelska representanter skojade ironiskt i kön in till utfrågningen.

– Kommissionen förhandlar på ett hemligt mandat, i hemliga förhandlingar och resultatet kommer att förbli hemligt i många decennier framöver…

När konferensen inleddes valde ordföranden för mötet Luc Devigne, chef för enheten för immateriella rättigheter och offentlig upphandling, att ta upp just sekretessen kring förhandlingarna.

– Jag vet att det sägs att avtalet tas fram bakom stängda dörrar, andra säger att det är en konspiration. Men förhandlingarna är inte mer hemliga än andra om internationella handelsavtal, snarare tvärtom. Vi brukar inte ha sådana här demokratiövningar, sade Devigne och påpekade att detta var den andra öppna utfrågningen kring Acta-avtalet sedan förhandlingarna inleddes.

De förhandlande parterna släppte den 6 april en sammanfattning av läget efter de fyra förhandlingsrundorna som har hållits. Fokus ligger enligt Luc Devigne på hur piratkopiering av varor och varumärken kan bekämpas och vilka befogenheter polisen och domstolar kan få för att komma åt och straffa förbrytarna.

Inläggen från industrins representanter handlade också till största del om skyddet av designpatent och vem som ska stå för kostnaderna när stora varuleveranser stoppas i tullen för undersökning av polis eller tull.

Avtalet kommer dock också att inkludera regleringar gällande internet, något som tidigare har förnekats av svenska riksdagspolitiker. Avsnittet om ”Intellectual Property Rights Enforcement in the Digital Environment” är det minst utvecklade i den sammanfattning som har släppts.

– Det beror på att USA och Japan ännu inte har tagit fram någon text att förhandla om. Vi håller för närvarande på att undersöka hur de olika ländernas rättsläge ser ut gällande detta, sade Pedro Velasco Martins från EU-kommissionens handelsavdelning till Europaportalen efter mötet.

Att det i Europa inte finns någon gemensam lagstiftning komplicerar läget, enligt Velasco Martins. Att telekompaketet, som just nu förhandlas fram i EU, kommer att påverka förhandlingarna ”är givet”, sade han. Även frågan om internetoperatörernas ansvar för innehållet på nätet och den så kallade nätneutraliteten har varit uppe.

– Ja, det har diskuterats, men inte mer än att vi har utbytt information om hur det ser ut i varje lands juridiska system, sade Velasco Martins.

Förhandlingarna skulle ha avslutats under 2008, men då USA har bytt president har avtalet dragit ut på tiden. Nästa förhandlingsrunda skulle ha ägt rum i Marocko i maj, men ser ut att skjutas upp.

– Inga inbjudningar har skickats ut ännu så det blir förmodligen inte av i maj, sade Luc Devigny.

På plats fanns till största del företrädare för industrin: representanter från Unilever, Internationella videofederationen, Deutsche Post, tyska Bundesliga uttalade sig under mötet, samt den tyska föreningen för skyddet av immateriella rättigheter.

Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret