Ökad dragning mot EU-parlamentets mitt – trots anklagelser om högervridning
STOCKHOLM 11 april 2025Efter EU-valet röstar den breda politiska mitten: konservativa, liberaler, socialdemokrater och de gröna, oftare på samma linje i olika frågor i Europaparlamentet. Det visar en undersökning som Europaportalen gjort.
När de svenska partierna i Europaparlamentet i förra veckan höll pressträffar i Strasbourg framkom ett missnöje från flera partier med hur EPP, där moderater och kristdemokrater ingår, har röstat efter EU-valet.
Europaparlamentariker Isabella Lövin (MP) beklagade vad hon uppfattade som att EPP-gruppen allt oftare röstade med högerextrema partier än med partier i mitten och till vänster.
Moderaten Tomas Tobé, en ledande parlamentariker i EPP, menade dock att det inte var en rättvis bild. Han pekade på att det är ett helt annat politiskt läge i parlamentet efter EU-valet än innan där EPP fått en betydligt starkare position medan de gröna och sossarna gått tillbaka. Trots det menade han att EPP har fortsatt bygga majoriteter i den politiska mitten.
– Men det betyder inte att vi avstår från att driva vår egen politik. Vi tänker inte dra tillbaka våra förslag för att ett högerpopulistiskt parti röstar på dem, sade Tobé.
Från Sverigedemokraterna nämnde man besviket flera exempel på när EPP gått vänster ut i stället för att söka majoritet tillsammans med deras nationalkonservativa grupp ECR och andra.
Med hjälp av EUassist har Europaportalen tagit fram hur ofta partierna röstat samma som EPP i plenum, där en högre grad av samröstning indikerar en samsyn.
Undersökningen visade inte bara att den breda politiska mitten: EPP, liberala ER, socialdemokratiska S&D och de gröna, i stor utsträckning både före och efter EU-valet 2024 röstat på samma sätt, utan att samröstningen även ökat efter valet. Undersökningen visar inte på vad man röstat på, bara att man samröstat i en mängd frågor och beslut.
Miljöpartiets Isabella Lövin menar dock i en kommentar till Europaportalen efter att ha sett röstsammanställningen att man bör skilja på hur man röstar i plenum och på hur man arbetar innan själva omröstningen.
– Det är en sak hur man röstar i plenum, en annan hur man arbetar i alla led innan ett beslut når plenum. Där ser vi hur EPP i förhandlingar, i utskotten, på teknisk nivå och på högsta politiska nivå krokar arm med extremhögern. Hur partigrupperna hittills röstar i plenum är naturligtvis en indikator, men det förklarar inte hela bilden av hur samarbetet mellan partigrupper och förskjutningarna i parlamentet ser ut, sade Lövin.