Viktigast i veckan: Rekordstor upprustning väntar – Europeisk fredsplan tar form
STOCKHOLM 8 mars 2025Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
Med två dagars mellanrum från förslag till beslut antog ett enigt EU på torsdagen ett upplägg som ger 800 miljarder euro i nya pengar till försvarssatsningar. Huvuddelen får länderna finansiera själva medan en mindre del kan lånas via EU. De nya upprustningmöjligheterna ska också ses i ljuset av att Nato i juni sannolikt höjer sitt tvåprocentsmål för försvarsbudgetar.
Ungern hindrade EU från att anta ett uttalande om Ukraina varför 26 EU-länder enades om fem grundläggande principer för en fredlig lösning på konflikten.
Zelenskyj meddelade att Ukraina var redo för fredsförhandlingar och han beklagade det senaste mötet i Vita huset.
I London på söndagen samlades ledare från 16 länder, däribland Sverige, för att ge sitt stöd till Ukraina och “förvandla landet till ett stålpiggsvin oätbart för potentiella inkräktare” som Von der Leyen uttryckte det. En "koalition av villiga" länder för att garantera och försvara en framtida fredsuppgörelse för Ukraina skapades. På torsdagen sades 20 länder vara villiga att stödja Ukraina efter ett eventuellt eldupphör. En fredsplan ska presenteras för Trump.
I ett tal till nationen på onsdagen erbjöd Frankrikes president Emmanuel Macron att utvidga sitt kärnvapenskydd till europeiska allierade.
Polens premiärminister Tusk sade på fredagen att landet var intresserad av franska kärnvapen och att de hade planer på att bygga ut landets armé från 200 000 man till 500 000 soldater. Även Tyskland öppnade för upprustning och väntas besluta om att tillåta obegränsade lån för försvarsutgifter.
Som nya eftergifter till Ryssland meddelade USA att de stoppar sitt militära bistånd till Ukraina och delar av den militära underrättelsen till Ukraina om den ryska arméns aktuella ageranden. USA har också hintat att de inom kort ska utvisa 250 000 ukrainska krigsflyktingar. I veckan kom motstridiga uppgifter om att minska de amerikanska sanktionerna mot Ryssland alternativt öka dem.
Det kan också noteras:
… att EU-kommissionen och arbetsmarknadens parter är överens om att stärka fackföreningars och arbetsgivarorganisationers roll i utformningen av EU:s arbetsmarknads- och socialpolitik,
… att Europeiska åklagarmyndigheten hanterade närmare 2 700 aktiva utredningar om misstänkta bedrägerier vid slutet av 2024, en ökning med 38 procent jämfört med året innan,
… att Europeiska centralbanken beslutade på torsdagen att sänka räntan till 2,5 procent för de 20 EU-länder som har euron som valuta. I Sverige är motsvarande ränta 2,25 procent.