Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det beräknas finnas över 20 000 vargar i EU-länderna. De flesta i Italien, Rumänien och Bulgarien. Arkivbild.

EU-kommissionen vill sänka vargens skyddsstatus – tillåta mer jakt

BRYSSEL 10 mars 2025

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att ändra skyddsstatusen för varg i EU:s habitatdirektiv. Förändringen skulle ge medlemsländerna ökad flexibilitet att hantera lokala vargbestånd. Personlig vendetta för EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar kritiker förslaget.

EU-kommissionen vill sänka skyddsstatusen för varg från "strikt skyddad" till "skyddad" i EU:s habitatdirektiv och därmed tillåta att fler vargar dödas än i dag. Förslaget, som presenterades på fredagseftermiddagen, kommer efter att en motsvarande ändring av vargens status i den internationella Bernkonventionen trädde i kraft samma dag.

– Vargflockar har i vissa europeiska regioner blivit en verklig fara, särskilt för boskap. Med denna förändring i EU-lagstiftningen hjälper vi lokala myndigheter att aktivt förvalta vargbestånden samtidigt som vi skyddar både biologisk mångfald och landsbygdens försörjningsmöjligheter, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Ökad flexibilitet för medlemsländerna
Den föreslagna förändringen skulle ge medlemsländerna utökade möjligheter att hantera sina vargbestånd utifrån regionala förutsättningar. Enligt EU-kommissionens miljökommissionär Jessika Roswall har skyddet av vargen under habitatdirektivet lett till att arten återhämtat sig från nästan utrotning under de senaste årtiondena.

– Vi står nu inför en förändrad verklighet med stora vargbestånd i vissa EU-länder. Den föreslagna ändringen av vargens juridiska status från strikt skyddad till skyddad kommer att ge medlemsländerna flexibilitet att förvalta vargbestånd. Detta ändrar inte medlemsländernas juridiska skyldighet att skydda arten och bevara dess bestånd, sade Jessika Roswall i en kommentar.

Enligt kommissionen är vargbestånden i de flesta EU-länder ökande. (Artikeln fortsätter under tabellen.)

 

Varje år dödas eller skadas över 65 000 tamdjur av varg. I de flesta EU-länder kan de drabbade begära ersättning. Enligt kommissionens senaste beräkningar uppgår kostnader för ersättning till djurägare till cirka 18,7 miljoner euro per år.  I Sverige beräknas varg ha tagit drygt 280 djur varav de flesta får eller getter (255) följt av tamrenz (22). (Artikeln fortsätter under tabellen.) 

 

Förslaget innebär att vargen flyttas från bilaga IV till bilaga V i EU:s habitatdirektiv. Därmed upphör det strikta skyddet enligt direktivets artikel 12, som förbjuder avsiktlig fångst, dödande, störning samt försämring eller förstörelse av fortplantningsområden. Istället kommer vargen att omfattas av skyddet i artikel 14, som kräver att medlemsländerna säkerställer att eventuell jakt är förenlig med "att bibehålla en gynnsam bevarandestatus för arten".

Kritik från miljörörelsen
Förslaget har tidigare mött skarp kritik från miljöorganisationer. Jutta Paulus, tysk EU-parlamentariker för De gröna, menar att kommissionens beslut saknar vetenskaplig grund och att detta är ett direkt svar på att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen 2022 fick en av sina hästar dödad av en varg.

– Kommissionens ordförande fortsätter sin personlig vendetta för sin ponny Dolly. Det strider mot faktabaserad politik att EU-kommissionen vill nedgradera vargens skyddsstatus utan tillräcklig vetenskaplig grund. Beslutet skadar skogsägarnas ekonomiska intressen utan att lösa problemen för boskapsskötare, sade Paulus i ett uttalande.

Hon framhöll att skogsindustrin redan klagar på att stora populationer av hjort, kronhjort, dovhjort och mufflon orsakar omfattande skador på vegetation.

– En minskning av vargpopulationen skulle ytterligare förvärra den ekonomiska situationen för skogsägare. Det är viktigt att ta hänsyn till alla berörda parters intressen. För att minska konflikterna vore det mycket mer meningsfullt att ge mer stöd till djurhållare vid rovdjursangrepp, samt för installation och underhåll av elstängsel, fortsatte Paulus.

Viktig fråga för svenskar
Under hösten 2024 bjöd EU-kommissionen in "lokalsamhällen, forskare och alla berörda parter" i medlemsländerna att dela med sig av sina åsikter i frågan. Runt 18 500 e-postsvar kom in. En majoritet – 71 procent – av dem som uttryckte en åsikt i frågan ville kvarhålla nuvarande skyddsstatus medan 28 procent ville minska den. Enskilt flest svar – närmare 8 000 – kom från Sverige. Detta trots att Sverige långt från har de största vargpopulationen i EU.

Även bland de svenska svaren var en majoritet (62 procent) för att behålla skyddsstatusen för varg. Resultatet från analysen är dock inte nödvändigtvis representativt för hela befolkningen.

Nästa steg
Kommissionens förslag skickas nu till lagstiftarna i Europaparlamentet och ministerrådet.

Vargens utbredning i EU

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret