Dramatiskt minskat FN-stöd för Ukraina – USA röstade med Ryssland
BRYSSEL 25 februari 2025På treårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina röstade FN:s generalförsamling igenom två konkurrerande resolutioner om kriget. Stödet för Ukraina har minskat markant sedan 2023 och i en historisk vändning röstade USA tillsammans med Ryssland mot den ukrainska resolutionen.
93 av de 193 FN-länderna röstade på måndagen för den ukrainska resolutionen som fördömer Rysslands aggression – en dramatisk minskning från de 141 länder som stödde en liknande resolution för två år sedan. Den överraskande utvecklingen speglar en växande splittring i det internationella samfundet och markerar ett tydligt skifte i USA:s hållning under president Donald Trump.
Historisk splittring i väst
För första gången sedan krigets början står USA och dess europeiska allierade på olika sidor i FN. USA:s nej till den ukrainska resolutionen, tillsammans med bland annat Ryssland och Belarus, markerar en dramatisk förändring i landets Ukrainapolitik.
– Om Ryssland tillåts vinna kommer vi att leva i en värld där makt går före rätt, där gränser kan ritas om med våld, där angripare tror att de kan agera med straffrihet, sade Storbritanniens FN-ambassadör Barbara Woodward enligt AP.
Som enda EU-land röstade även Ungern mot resolutionen. EU-kandidatlandet Nordmakedonien, som tidigare stött liknande resolutioner, lade ned sin röst.
Konkurrerande resolutioner
Två separata resolutioner lades fram i FN:s generalförsamling. Den ukrainska versionen, som stöddes av EU-länderna, fördömde explicit Rysslands invasion och krävde ett omedelbart tillbakadragande av ryska trupper. Den amerikanska versionen undvek att nämna rysk aggression och krävde istället ett snabbt slut på konflikten.
Försvagat internationellt stöd
Omröstningsresultatet visar på ett betydligt svagare internationellt stöd för Ukraina. En särskilt noterbar förändring är att antalet länder som valde att avstå från att rösta har ökat markant – från 32 länder 2023 till 65 länder i årets omröstning. Flera tidigare understödjare av Ukraina, som Argentina och Colombia, valde denna gång att avstå från att rösta.
Ukrainas vice utrikesminister Mariana Betsa varnade för att en fredsuppgörelse som "riskerar att belöna aggression ökar risken" och skapar ett farligt prejudikat för framtiden.