Viktigast i veckan: “EU-politik är inrikespolitik” – negativ prognos för Sverige
STOCKHOLM 18 november 2023Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.
När statsminister Ulf Kristersson (M) talade vid onsdagens partiledardebatt om EU betonade han bland annat att Sverige måste bli bättre på att definiera och hävda sina intressen i EU. Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) pekade ut SD:s EU-motstånd som ett problem för landet och regeringen.
I veckan visade EU-kommissionens ekonomiska prognos att Sverige sannolikt blir det enda EU-landet där ekonomin minskar under 2024, samtidigt som arbetslösheten stiger till den tredje högsta i EU efter Spanien och Grekland. Ett ljus i mörkret är dock att inflationen i Sverige antas bli lägst i unionen: 1,8 procent. Sverige har också relativt starka statsfinanser jämfört med andra EU-länder.
Det kan också noteras:
… att efter tyska författningsdomstolen i onsdags stoppade regeringens planerade klimatfond på 60 miljarder euro finns det en oro för att Tyskland, som släpper ut mest växthusgaser i EU, inte ska kunna finansiera övergången till grön ekonomi på ett rimligt sätt.
… att Sverige, trots vilja till motsatsen, fortfarande står utanför det rättsliga Eppo-samarbetet som bekämpar brott mot EU:s budget. De åtgärder som behöver vidtas för att möjliggöra en anslutning är “rätt omfattande och komplexa”, uppger regeringen till Europaportalen.
att Ryssland för första gången medger att ukrainska styrkor har etablerat ställningar på andra sidan floden Dnepr i riktning mot Krim.