Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Ulf Kristersson presenterade på onsdagen regeringens mål för EU-politiken framöver.

Ulf Kristersson: EU-politik är svensk inrikespolitik

15 november 2023

Många svenska nationella intressen kan bara värnas genom EU, sade statsminister Ulf Kristersson (M) när han på onsdagen presenterade regeringens EU-deklaration i riksdagen. En nyhet är att regeringens samråd med olika svenska intressen i EU-frågor ska förnyas.

Vikten av ett starkt EU,  som håller samman Europa, präglade onsdagens EU-politiska debatt i riksdagen.

– Vi lever i ofredens tid, sade  statsminister Ulf Kristersson (M) när han läste upp regeringens EU-deklaration i riksdagen..

Han gav bland annat tydligt besked om att Sverige stödjer att EU startar förhandlingar om medlemskap med Ukraina efter årsskiftet. 

En annan nyhet var att regeringen ska starta nya former av samråd med näringslivet, arbetsmarknadens parter och andra viktiga aktörer som representerar strategiska svenska intressen.

Statsministern förklarade att Sverige ofta är sämre än andra EU-länder att definiera svenska intressen. Det sade han sig nu vilja ändra på.

Mat och mediciner

Samtidigt präglades en stor del av debatt av konflikterna i Mellanöstern och Ukraina.

Kristersson betonade att regeringen fördömer Hamas terrorattack och Israels rätt att försvara sig, samtidigt som civila liv måste värnas och judar måste skyddas som minoritet i Sverige.

– Samtidigt understryker EU att humanitärt tillträde i Gaza med förnödenheter som vatten, mat och mediciner är absolut nödvändigt, förklarade han.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ansåg att regeringen måste kräva ett omedelbart eldupphör mellan de stridande parterna Hamas och Israel.

Men enligt statsministern är regeringens linje att stödja EU-majoritetens linje och förespråka humanitära pauser i kriget.

"Inga genvägar"

I december ska Europeiska rådet ta upp EU-kommissionens rekommendation om att öppna medlemsförhandlingar med Ukraina och Moldavien.

EUs utvidgning måste dock enligt regeringen vara förenat med krav på nödvändiga reformer i kandidatländerna.

– Här finns inga genvägar. Rättsstatens principer ska försvaras och gäller för såväl nya som gamla medlemmar, sade Kristersson. 

Han var samtidigt tydlig med att även EU måste reformeras när fler länder blir medlemmar. Det gäller exempelvis jordbruks- och sammanhållningspolitiken och EU:s beslutsfattande.

"Förtäckt swexitdebatt"

Socialdemokraternas Magdalena Andersson kritiserade regeringens samarbete med SD, som formaliserats i Tidöavtalet, och antydde att det finns allvarliga sprickor i synen på EU:s roll i regeringsunderlaget.

– Låt oss kalla det för vad det är, en förtäckt swexitdebatt, eller kanske inte så förtäckt eftersom Sverigedemokraternas ungdomsförbund nu driver swexit öppet. Detta innan vi ens är fullvärdig medlemmar av Nato. Vad tycker Ulf Kristersson att det här skickar för signal till Ryssland? frågade hon. Detta utan att Andersson fick några tydliga svar av statsministern, som dock påpekade att han har ordning på regeringens EU-politik.

Andersson hänvisade bland annat till en debattartikel i Aftonbladet i maj i år, där SD:s partiledare Jimmie Åkessosn beskriver att han vill utvärdera det svenska EU-medlemskapet då ” EU är på väg att bli en tvångströja”.

Åkesson saknades dock i kammaren. Han uppges enligt Expressen ha blivit sjuk och ersattes av SD:s Martin Kinnunen, ledamot av EU-nämnden.

Kinnunen uppgav att det egna partiet i grunden är för EU-medlemskap men kritiskt till hur EU-kommissionen använder sitt mandat "för att styra svensk politik”.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret