Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikes- och migrationskommissionär Ylva Johansson (S) i riksdagen på tisdagen.

Kommissionär Ylva Johansson om framtiden: Geopolitiken blir viktigast

BRYSSEL 14 november 2023

Ylva Johansson är inne på sitt troligen sista år i rollen som Sveriges EU-kommissionär och hoppas att nästa kommission lägger mer fokus på de stora frågorna och mindre på lagstiftningsarbetet.

Den nuvarande mandatperioden för EU-kommissionen och EU-parlamentet når sin ände nästa år. Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) angav på tisdagen under en utfrågning i riksdagen om vad hon tror blir kommande mandatperiods viktigaste fråga.

– Det viktigaste kommer att vara geopolitiken. Försvarsfrågor kommer öka i betydelse. Samarbete kring att skydda kritisk infrastruktur [och] arbetet mot desinformation kommer vara viktigt. Hur kan vi säkerställa att det är EU som växer inte de ryska imperiet som växer, sade Ylva Johansson.

Den kanske viktigaste frågan för nästa kommission blir enligt Johansson utvidgningen av länder på västra Balkan, Ukraina och Moldavien. Hon understryker vikten av att länderna måste uppfylla alla krav som ställs för att bli medlem men att man överväga att släppa in länderna i olika delar av EU-samarbetet.

– Jag tror att man ska undersöka möjligheten till stegvis bli en del av EU, sade Ylva Johansson som till skillnad från svenska regeringen faktiskt ser behov av att öppna EU:s fördrag i samband med en eventuell utvidgning.

– Det kommer att krävas stora förändringar både i fördrag och budgetar, sade Ylva Johansson.

Fokusera på de stora frågorna

Hon välkomnar också att kommissionen blivit mer "operativ" – tagit fler egna initiativ, inte minst under corona- och energikriserna – under ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi såg det under pandemin där vi började betala för vaccinforskning, säkerställa olika saker och ting och till sist också upphandla vaccin på ett sätt som man kanske kan ställa ett frågetecken på om vi hade mandat att göra, sade Johansson som hoppas att detta fortsätter.

– Jag tror att det här är en positiv utveckling. Att kommissionen blir mer koncentrerad på att lösa stora frågor som uppenbart inte kan lösas av medlemsländerna själva. Och kanske lite mindre fokus på lagstiftningsarbetet, sade Ylva Johansson.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret