Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Malin Björk (V) och Jörgen Warborn (M) har olika uppfattningar om vad som bör vara företags direkta ansvar när det gäller miljö och mänskliga rättigheter.

Ny EU-lag kan kräva större företagsansvar

BRYSSEL 30 maj 2023

Europeiska företag måste snart försäkra sig om att både de och deras samarbetspartners tar ansvar för miljö och mänskliga rättigheter. EU-parlamentet antar på torsdag sin syn på en lag som kan få långtgående konsekvenser och som både hyllas och sågas av svenska politiker.

– Jag tycker att det är en fråga om liv och död och till och med om att bevara jordens framtida resurser eller inte, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) om den lag som Europaparlamentet ska rösta om i veckan som ställer krav på större företag att ta ansvar för hela företagets leverantörskedja, det vill säga från underleverantörer till försäljare och transporter, vad gäller sådant som slaveri, barnarbete, föroreningar och förlust av biologisk mångfald.

 – Vi ser att i vissa delar av världen är det rena rama vilda västern – företag respekterar varken mänskliga rättigheter, arbetstagares rättigheter, eller klimat- och miljöhänsyn och det finns inga konsekvenser eller tillgång till upprättelse eller ansvarsutkrävande av de här företagen, säger Malin Björk.

Går längre än kommissionen

Det förslag som Europaparlamentet ska ta ställning till på torsdag har beretts i det rättsliga utskottet och går längre än EU-kommissionens ursprungliga förslag bland annat genom att omfatta fler företag, inte bara de allra största.

Föreslaget skulle också innebära att företag som inte lever upp till reglerna skulle kunna bli ålagda böter på minst fem procent av sin globala omsättning.

 Europeiska företag har dock länge beklagat sig över de tuffa regelverken de måste leva upp till. EU-parlamentarikern Jörgen Warborn (M) kommer rösta emot förslaget.

 – Det nuvarande förslaget äventyrar europeiska företags konkurrenskraft på den globala marknaden och att regelbördan blir helt orimlig. Förslaget i dess nuvarande form innebär att företag ska säkerställa att miljökrav och sociala regler följs i varje led av leverantörskedjan, ofta många led bort och runt om i hela världen. Det är en omöjlig och mycket betungande uppgift, säger Warborn.

Antogs med bred majoritet

Det förslag EU-parlamentet ska ta ställning till antogs med bred majoritet i rättsliga utskottet, med 19 röster för, tre mot och tre nedlagda. Bara ledamöter från nationalkonservatica ECR och ytterhögergruppen ID röstade emot det. Inför omröstningen i plenum i veckan har det dock lagts fram en mängd ändringsförslag.

EU-länderna antog sin position i frågan i december förra året och vill bland annat inte ha lika tuffa krav på att företag ska ta ansvar för alla led i leverantörskedjan. Hur det blir i slutändan avgörs av en kommande förhandling mellan parlamentet och EU-ländernas ministrar. 

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret