Gästkrönikörer
Senast uppdaterad: 2 februari 2023
Representanter för arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, är gästkrönikörer på Europaportalen. Åsikter som framförs är skribentens egna.
Representanter för arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, är gästkrönikörer på Europaportalen. Åsikter som framförs är skribentens egna.
Vi lever i en tid där Europas demokrati, fred och säkerhet hotas. Detta kräver seriösa politiska svar utan spektakulära valutspel. Komplexa frågor måste få vara just komplexa. Att snuttifiera och förenkla är inte att visa väljarna respekt. Det skriver gästkrönikör Göran Arrius, ordförande Saco.
Tack vare handel inom och utanför EU har Sverige blivit ett av världens rikaste länder. 20 procent av alla jobb i Sverige är kopplat till EU:s inre marknad. I EU-valet behövs röster som står upp för frihandel, grön omställning och en ökad möjlighet att rekrytera talanger så vi kan bygga tillväxt och konkurrenskraft. Det skriver gästkrönikören Asees Ahuja, Svenskt Näringsliv.
Med ett välskött samarbete i EU och Europaparlamentet kan vi stärka de anställdas ställning och värna den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det gäller även EU:s näringspolitik, konkurrenskraft och rättvisa handelsvillkor. Samtidigt måste fack och arbetsgivare ges ett större utrymme att själva lösa arbetsmarknadens frågor, skriver gästkrönikören Peter Hellberg, förbundsordförande Unionen.
När det gäller framtida utveckling i våra kommuner och regioner är EU med sina fonder och sin sammanhållningspolitik en viktig spelare. Här krävs enorma investeringar och svenska politiker måste vara med och påverka. En stark sammanhållningspolitik ökar stabiliteten, konkurrenskraften och bidrar till ett Europa i fred och demokrati, skriver gästkrönikör Anna Hed, SKR.
Svenska EU-parlamentariker behöver ta större plats i de sociala frågorna inte minst i Europaparlamentets sysselsättningsutskott där arbetsmarknadsfrågor i mångt och mycket avgörs. Med gemensamma krafter över partigränserna kan vi skydda den svenska arbetsmarknadsmodellen. EU blir vad vi gör det till. Det skriver gästkrönikören Charlotta Steinwall, Industriarbetsgivarna.
Arbetslivskriminalitet är ett utbrett problem över hela Europa, och det krävs gemensamma åtgärder för att bekämpa det. I byggbranschen skapar de en giftcocktail som leder till dumpade villkor, sämre byggkvalitet och farligare arbetsplatser. Genom konkreta motåtgärder kan EU bli relevant för fler. För glöm inte, för väljarna är det handlingarna som räknas, inte orden. Det skriver gästkrönikören Johan Lindholm, ordförande LO.
Härom veckan antog Europaparlamentet nya budgetregler som drastiskt begränsar det nationella handlingsutrymmet. Svenska politiker som gärna vill ha ett nationellt handlingsutrymme i sina hjärtefrågor – har inga problem med att hårt begränsa andra länders budgetpolitik. Det kan minska möjligheten att ta nationellt ansvar för välfärd och klimat. Det skriver gästkrönikören Simon Vinge, Akademikerförbundet SSR.
För mig handlar EU-valet den 9 juni om att ta ställning för utvecklingen av ett modernt Europa som ger oss förutsättningar för ett starkt välfärdssamhälle. Men också för ett fortsatt starkt samarbete som förenar de suveräna medlemsstaterna. Grunden för det byggs lokalt, nära invånarna. Det skriver gästkrönikören Anders Henriksson, ordförande SKR.
EU behöver fortsatt vara en gemensam kraft som bidrar till en positiv samhällsutveckling, såväl ekonomiskt, som socialt och miljömässigt. Det är därför en viktigt valfråga att skapa stöd och incitament på EU-nivå för att underlätta omställningen till en grönare och mer digitalt konkurrenskraftig ekonomi. Det skriver gästkrönikör Mika Domisch, TCO.
Sveriges och EU:s tillväxt är starkt beroende av handel med omvärlden. Trots det drar EU:s politik åt ett håll som begränsar företagens globala handel. Nu måste fokus läggas om till en politik som får EU:s och Sveriges ekonomi att växa. Det skriver gästkrönikör Henrik Isakson, Svenskt Näringsliv.