Senast uppdaterad: 30 november 2022
Mest lästa artiklar i ämnet
Artiklar i ämnet
Begränsade framsteg för ungerska demokratireformer – EU-pengar hålls inne
För ett år sedan beslutade EU att frysa utbetalningar till Ungern med hänvisning till brister i grundläggande demokratiska regler kring domstolars oberoende, minoritetsrättigheter, akademisk frihet och asylrätten. Totalt rör det sig om närmare 22 miljarder euro i frysta utbetalningar.
Inom de närmaste veckorna väntas EU-kommissionen ta beslut som rör frysningarna. När det gäller domstolars oberoende från politisk påverkan ser kommissionen framsteg men på de övriga punkterna lyser nödvändiga ungerska reformer med sin frånvaro.
Frågan väntas bli het på EU-toppmötet i mitten av december eftersom den ungerske premiärministern Viktor Orbán hotat att blockera viktigt EU-stöd till Ukraina och att låta landet börja medlemskapsförhandla. Oron är att Orbán kommer att kräva att EU-pengar betalas ut för att han ska släppa sitt veto.
Stark kritik mot ungerskt lagförslag: Negativa konsekvenser för demokratin
I Ungern vill premiärminister Viktor Orbán inrätta en byrå med uppdrag att övervaka personer och organisation mot så kallad utländsk inblandning. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Dunja Mijatović, är mycket kritisk.
Nya hot från Ungern kring stödet till Ukraina
I ett brev till Europeiska rådets ordförande Charles Michel hotar Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som har nära band till Rysslands ledare, att hindra de kommande samtalen om stödet till Ukraina om inte EU:s ledare genomför vad han kallar för "en strategisk diskussion" kring unionens Ukrainapolitik. Orbán ifrågasätter bland annat om EU även i fortsättningen kan räkna med stöd från USA. Samtidigt håller EU inne med 13 miljarder euro på grund av bristande rättstatsregler i Ungern, skriver Politico.
Ungerska regeringen lanserar nytt "samråd" – går till attack mot EU, migranter och Ukraina
Den ungerska nationalkonservativa regeringen har åter lanserat ett "nationellt samråd", den tolfte i ordningen, där man skickar ut en enkät till alla ungerska hushåll. Frågorna i enkäten är tydligt vinklade i regeringens favör och går till attack mot EU, migranter och Ukraina. Samtidigt har regeringen gått ut med en stor kampanj på reklamskyltar med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den ungerske premiärministern Viktor Orbáns ärkefiende, den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros' son Alexander Soros tillsammans.
EU-kommissionens talesperson Eric Mamer sade på måndagen att vissa av påståendena i samrådet är "helt felaktiga".
– Vi tror på den ungerska allmänhetens intelligens och vi är helt säkra på att de kan bilda sig en egen uppfattning på grundval av den objektiva information som vi tillhandahåller om de påståenden som görs i detta så kallade samråd, sade Eric Mamer.
“Suddiga gränserna mellan näringsliv och politik i Ungern”
Ett företag kopplat till Viktor Orbáns svärson är involverat i samtal om att köpa Budapests flygplats, rapporterar Bloomberg. Arrangemanget belyser, enligt nyhetsbyrån, de suddiga gränserna mellan näringsliv och politik i Ungern, där en ny elit med band till Orbáns familj och hans styrande parti har tagit över stora delar av ekonomin sedan den nationalkonservative premiärministern kom till makten 2010. Enligt Transparency International är Ungern det mest korrupta landet i EU.
Ungern startar gyllenevisum-program för fastighetsinvesterare
Ungern kommer att erbjuda uppehållstillstånd för dem som köper dyra fastigheter i EU-landet, sex år efter att korruptionsanklagelser ledde till att myndigheterna stängde ett liknande program för gyllene visum, rapporterar Bloomberg. "Gästinvesterarprogrammet" ger dem som investerar minst 250 000 euro i lokala fastighetsfonder eller 500 000 euro i ungerska fastigheter rätt att ansöka om ett tioårigt, förnybart uppehållstillstånd i Ungern, enligt lagstiftning som lagts fram av premiärminister Viktor Orbáns regering.
Ungern inte redo att ratificera Sveriges Natoansökan
Ungerns parlament är inte redo att ratificera Sveriges Natoansökan, säger parlamentsledamoten Ágnes Vadai till nyhetsbyrån TT, uppger Ekot. Ärendet finns inte med på agendan för parlamentets möte nästa vecka.
EU-parlamentariker kräver demokratiutfrågning av Ungern
EU-parlamentariker kritiserar EU-ordförandelandet Spanien för att strunta i att ha en formell utfrågning av den ungerska regeringen om urholkningen av demokratin i landet. "Vi skriver för att uttrycka vår djupaste besvikelse" heter det i ett brev till ordförandelandet.
Ungerns Orbán motsätter sig EU-förhandlingar med Ukraina
EU får inte inleda medlemskapsförhandlingar med Ukraina sade Ungerns premiärminister Viktor Orban till den statliga radion på fredagen, rapporterar Reuters.
– Medlemskapsförhandlingar får inte inledas, detta är den tydliga ungerska ståndpunkten, sade Orbán och tillade att Bryssel "var skyldigt Ungern pengar", en hänvisning till att EU fryst inne stora EU-stöd till Ungern tills dess en rad demokratiska brister åtgärdas.
Ungern har flera gånger tidigare kritiserats för att, med hjälp av sin vetorätt, utöva utpressning mot resten av EU för att få sin vilja igenom.
EU-kommissionen rekommenderade i veckan att låta Ukraina inleda formella förhandlingar om att gå med i unionen. Ett politiskt beslut om detta väntas på EU-toppmötet i december där alla medlemsländers regeringschefer måste ge sitt godkännande.
Ungerns president vill se svenskt Natomedlemskap
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ungerns president Katalin Novák har under onsdagen mötts i Nato-högkvarterat i bryssel. Den ungerska presidenten uppvisade ett stort stöd för ett svenskt inträde i Nato, men underströk att bollen inte ligger hon henne utan det ungerska parlamentet, rapporterar Ekot.