Undersökning: Sverige stödjer nästan alla nya EU-lagar
BRYSSEL 5 februari 2024Sverige tillsammans med övriga EU-länder röstar ja i till nya EU-lagar i över 97 procent av fallen. Inte ens EU:s bråkstakar Ungern och Polen har tryckt på nej-knappen i mer än 30 fall under de senaste nio åren och de över 700 omröstningarna i ministerrådet. Det visar Europaportalens sammanställning.
När medlemsländerna tar ställning för nya EU-lagar röstar vid de allra flesta tillfällen ja. I snitt har det skett i drygt 97 procent av fallen.
Den enklaste förklaringen till att nästan alla nya EU-lagar stöds av nästa alla medlemsländer är att de är nöjda med vad de ser, och att de i tillräcklig grad har fått gehör för sina ståndpunkter.
I ministerrådet eftersträvar man enighet i så stor grad som möjligt – i EU-korridorerna brukar det talas om att varje land ska ”kunna leva med” en ny lag.
Nöjda Sverige nära snittet
Sverige ligger helt nära EU-snittet med sina närmare 98 procent ja-röster. Storbritannien – som lämnat EU – står ut med "endast" 85 procents ja-röster under den tid landet var medlem.
Av de nuvarande medlemsländerna har Ungern och Polen den lägsta andelen ja-röster: 93 respektive 94 procent.
Få nej-röster i ministerrådet
I de 734 omröstningarna som ägt rum i ministerrådet sedan juli 2014 har Ungern tryckt på nej-knappen flest gånger: 28. Det motsvarar knappt 4 procent av alla omröstningar. Därefter ligger Polen. Efter Storbritanniens bortfall är Sverige tillsammans med Nederländerna och Österrike – som röstat nej 14 vardera – de som invänt mest mot uppgörelserna. (Se faktaruta nedan för vilka lagar Sverige röstat nej till.)
Två länder – Frankrike och Portugal – har aldrig röstat nej.