Sverige får 100-miljonersbot för allvarligt EU-fördragsbrott
BRYSSEL 9 november 2023Sverige döms att betala närmare 100 miljoner kronor i böter för att inte har infört EU:s nya vapendirektiv i tid. Ett allvarligt brott anser EU-domstolen som tillägger att det svenska agerandet riskerar "allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet". En allvarlighet som enligt domstolen stärks av att Sverige är bland dem som hårdast drabbats av skjutvapenvåld i EU.
EU-domstolen gick i torsdagens dom på kommissionens linje och dömer ut ett så kallat standardbelopp på 8,5 miljoner euro, motsvarande närmare 100 miljoner kronor. Anledningen är att Sverige inte införlivat det ändrade vapendirektivet från 2017 i nationell lagstiftning i tid trots flera uppmaningar från EU-kommissionen vars uppgift det är att se till att medlemsländerna följer de regler de kommit överens om.
"Domstolen förklarar därför att Sverige har åsidosatt den skyldighet som följer av det ändrade direktivet", heter det i ett pressmeddelande från EU-domstolen.
Fördragsbrottet som Sverige gjort sig skyldigt till och som pågick i närmare fem år är enligt domstolen allvarligt.
Vid rättegången försökte Sverige få ner bötesbeloppet och påpekade att det faktum att Sverige var hårt drabbat av skjutvapenvåld inte skulle ha någon betydelse i domstolens bedömning om hur allvarligt fördragsbrottet var. Detta fick dock inget gehör hos domstolen som menar att det visst är “en relevant omständighet” vid bedömning om fördragsbrottets allvarlighet att Sverige “ingår bland de av unionens medlemsstater som är hårdast drabbade av våld med skjutvapen”.
"Detta gäller i än högre grad som det ändrade direktivet inför strängare regler för de farligaste – halvautomatiska eller omvandlade – skjutvapnen och reglerar mäklares och vapenhandlares rättigheter och skyldigheter när det gäller transaktioner med misstänkt ammunition. Dessutom skärps allvaret i att inte införliva dessa bestämmelser av den potentiella inverkan som denna underlåtenhet har på målen allmän säkerhet och skydd mot gränsöverskridande brottslighet", skriver EU-domstolen.