Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Undersökningen ingår i EU-kommissionens årliga resultattavla för rättskipningen i medlemsländerna. Arkivbild.

Undersökning: Fyra av fem svenskar har tillit till domstolsväsendets oberoende

BRYSSEL 13 juni 2024

Förtroendet för domares och domstolars oberoende är något högre i övriga nordiska EU-länder än i Sverige. Sedan 2016 har tilliten till domstolsväsendet ökat i över hälften av EU-länderna, däribland Sverige.

79 procent av de tillfrågade svenskarna ger landets rättssystem godkänt när det gäller förtroendet för hur oberoende domstolar och domare är, enligt EU-kommissionens senaste opinionsundersökning. Det är den fjärde högsta andelen i EU men lägre än i grannländerna Finland och Danmar där 83 procent svarande positivt. Den lägsta tilliten till att domstolsväsendet är oberoende fanns i Kroatien och Bulgarien.

Ökat förtroende i flesta länder

Som en del i sin årliga översikt över domstolsväsendet och rättsskipningen i medlemsländerna genomför EU-kommissionen sedan 2016 opinionsundersökningar för att bland annat utröna allmänhetens syn på oberoendet. I snitt ökade tilliten i EU-länderna under mätperioden för att under de senaste åren minska till samma nivå som 2016. Polen och Ungern har sett de största minskningarna i förtroendet för oberoendet hos domare och domstolar under perioden. Dock har situationen i Polen förbättrats något jämfört med fjolåret efter att en ny regering kommit till makten med löfte om att stoppa de föregående regeringens kritisera nedmontering av domstolarnas oberoende.

De flesta EU-länder har mellan 2016 och 2024 haft en positiv utveckling med Portugal och Malta i topp över de största förbättringarna gällande tilliten till oberoendet i domstolsväsendet.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret