Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Fortsatt tillbakagång för rättsstaten i Europa

BRYSSEL 26 oktober 2023

I de flesta europeiska länder, så även Sverige, har graden av rättsstatlighet minskat under det senaste året. Det visar en stor genomgång av hur väl rättsstatens principer respekteras.

Rättsstatens principer är en rad grundläggande regler för att reglera statens makt och skydda personer, föreningar och företags rättigheter mot godtycke, korruption och allmän ineffektivitet.

The World Justice Project, WJP, mäter sedan ett årtionde tillbaka graden av rättsstatlighet i världens länder utifrån åtta olika aspekter. Den senaste sammanställningen visar att rättsstatligheten backat i de flesta europeiska länderna under det senaste året.

Störst tillbakagång har skett det delvis ockuperade Ukraina och i ockupationsmakten Ryssland. Men även i Sverige har en viss försämring skett under året.

Framsteg i vissa länder

Rapporten visar dock på en förbättring under det senaste året i en handfull europeiska länder med Bulgarien, Slovenien och Moldavien i topp.

Norden i toppen – Ungern i botten

De fyra nordiska länderna toppar rättsstatsrankingen med Danmark som etta följt av Norge, Finland och Sverige.

Rättsstaten i EU är som allra svagast i Ungern som liksom Bulgarien rankas längre än flera kandidatländer att gå med i unionen.

I Europa som helhet är läget för rättsstatens principer allra sämst i Turkiet, Ryssland och Belarus.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret