Kristerssons besked till EU: Fixa stödet till Ukraina
BRYSSEL 14 december 2022Flera tunga frågor är uppe för diskussion när EU-ledarna på torsdagen samlas på toppmöte i Bryssel.
– På mötet kommer jag att verka för att de färdigförhandlade delarna av EU:s omfattande stöd till Ukraina nu genomförs, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Det är upplagt för möte inpå småtimmarna när EU:s stats- och regeringschefer på torsdagen samlas i Bryssel för årets sista toppmöte – som även är det sista innan Sverige tar över EU-ordförandeskapet.
På endast en dag ska EU-ledarna hinna med diskussioner om både ökat stöd till Ukraina och ytterligare sanktioner mot Ryssland, energi och ekonomi, försvarssamarbete, Iran och migration. Därtill kommer ledarna att ha en diskussion om den nya amerikanska inflationslagen IRA – en diskussion som väntas bli tuff då meningarna går isär mellan medlemsländerna om hur EU ska tackla konsekvenserna. Här har EU-kommissionen tagit fram en ny fyrapunktsplan som ska ta sig an både energikrisen och den amerikanska lagen.
När statsminister Ulf Kristersson på tisdagen sammanträdde med EU-nämnden inför toppmötet underströk han att stödet till Ukraina är fortsatt prioritet för regeringen, även inför det svenska ordförandeskapet.
– På toppmötet kommer jag att verka för att de färdigförhandlade delarna av EU:s omfattande stöd till Ukraina nu genomförs och att vi fortsätter att stärka stödet där det är nödvändigt, sade han.
Vad gäller de ekonomiska konsekvenserna av kriget underströk Kristersson att regeringen inte ser några behov av nya EU-stöd baserade på gemensam upplåning – något som även bland annat Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna poängterade under mötet.
Energi engagerar
EU-ledarna ska även bland annat att föra en diskussion om energi, och inte minst om ett gemensamt pristak på gas efter att EU:s energiministrar inte lyckades nå en överenskommelse på tisdagen.
– Regeringens linje är fortsatt att stödja välriktade och kostnadseffektiva åtgärder, och särskilt sådana som skulle kunna ge lägre energipriser även i Sverige, sade Kristersson men underströk också att frågan är extremt komplicerad med alla länders olika energimixar.
Matilda Ernkrans (S) uppmanade Sverige att ta på sig ledartröjan och driva på för att få EU-länderna att komma överens om ett pristak på gas. Sverigedemokraternas Martin Kinnunen efterlyste å sin sida en starkare EU-debatt om kärnkraftens betydelse i energikrisen medan Vänsterpartiets Håkan Svenneling vill att regeringen ska driva på för Sverigepriser på el.